PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The great escaper ★★★1/2

woensdag 6 maart 2024Kinepolis Antwerpen

The

Wat een heerlijke acteerprestatie zette Glenda Jackson (+87) als Rene Jordan neer in The great escaper! Zij, net als Michael Caine (nu: 90) die haar man Bernie speelt in deze Brits-Franse biografische film, mag behoorlijk ondeugend, plagerig en met een goeie geut Britse humor als oudje voor de dag komen. Kranig. Caine mag dan wel de sfeer zetten in het begin van de film wanneer ie het verplegend personeel wat jent, uiteindelijk is het vooral Jackson die op komisch vlak mag schitteren.

Zo mag Rene onder andere het erin wrijven dat een verpleegster van kleur duidelijk te lang gefeest heeft de nacht ervoor omdat ze donkere wallen heeft. Geweldig om zien is hoe ze een beetje later gewoon een grootmoederstip aan haar geeft hoe ze daar gemakkelijk vanaf kan geraken.

Doktersadvies slaat ze in de wind. Het is duidelijk dat deze vrouw nog wil genieten van haar oude dag. Een vinylplaat vinden met een nummer waarop ze nog gedanst heeft met de jonge Bernie, foto’s en andere aandenkens van vroeger, maken haar melancholisch maar ook blij.

Wanneer Bernie te laat was om zich in te schrijven voor een excursie naar Normandië waar D-Day gevierd wordt, moedigt Rene hem aan om toch te gaan, zonder medeweten van het verplegend personeel in het verpleeghuis waar ze wonen.

Al heel vroeg vertrekt ie om een bus naar Dover te nemen maar daar stapt toch wel toevallig zijn verpleegster van kleur dan van af zeker? Die heeft niet door dat ie ervandoor wil gaan. Maar hij mist wel zo zijn bus. Het enige alternatief om nog tijdig de boot te halen, is een taxi nemen.

Op de boot ontmoet ie een man die een kamer voor twee personen geboekt heeft in Frankrijk. Vermits ie alleen reist, biedt de alcoholicus het tweede bed gratis aan Bernie aan. Tussen de regels door geeft regisseur Oliver Parker dus mee welke gevolgen de Tweede Wereldoorlog op psychologisch vlak had en heeft op soldaten. Ook Bernie heeft trouwens een trauma opgelopen.

Hij stelt voor om de plechtigheden over te slaan en naar de British War Cemetery in Bayeux te trekken, het grootste Britse militaire kerkhof in Frankrijk voor wie er tijdens de Tweede Wereldoorlog (tijdens de Slag om Normandië) het leven liet. Daar gaat ie zijn gesneuvelde kameraad bezoeken die hij de dood injoeg door hem in zijn tank het strand op te sturen vanuit de boot.

In het VK slaagt Rene er lang genoeg in om te zwijgen dat haar man ervandoor is gegaan. Wanneer het verplegend personeel dat beseft, zetten ze de politie in om naar Bernie te gaan zoeken. Maar hij is dan al lang in Frankrijk. Wanneer de pers lucht krijgt van het verhaal, koppen de dagbladen ‘The great escaper’ en staat de pers voor het raam van Rene die al die drukte niet gewend is en ook niet wil. Maar stiekem vindt ze wel dat haar man een held is.

The great escaper is een fraaie pacifistische film die de gevolgen en een stukje, tijdens de flash backs, van de gruwel van een oorlog toont.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter